Seis! Nykyaikainen kulunvalvonta ohjaa tehokkaasti koko yrityksen turvallisuutta

29.07.2013

Yritysten ja liikehuoneistojen turvajärjestelmät ovat kehittyneet viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Esimerkiksi varahälyttimissä nopeasti kehittyneet laajakaistayhteydet ovat mahdollistaneet sen, että liikehuoneiston turvallisuudesta vastaava taho, tyypillisesti tätä tarkoitusta varten palkattu vartiointiliike, saa tiedon kutsumattomista vieraista parhaimmillaan suoraan kännykkään. Hälyttimet välittävät hälytystiedon suoraan verkon kautta, erilaisiin päätelaitteisiin. Kun hälyttimien tuottama data voidaan välittää suoraan vartiointiliikkeen edustajan kännykkään, voidaan myös itse hälytykseen reagoida huomattavasti aiempaa nopeammin.

Yritysten ja liikehuoneistojen turvallisuus ei kuitenkaan ole pelkästään järeitä lukkoja ja kehittyneitä varashälyttimiä. Nämä ratkaisut pitävät kyllä kutsumattomat vieraat pois paikan päältä öiseen aikaan, mutta varashälytin ei ole oikea ratkaisu valvomaan liikkeitä yrityksen tiloissa päivällä, jolloin yrityksen tiloissa saattaa parhaimmillaan liikkua satoja ihmisiä. Kuinka siten kontrolloida liikehuoneiston tai toimiston turvallisuutta työaikaan, kun varashälyttimet ovat luonnollisesti poissa käytöstä? Kulunvalvonta on paitsi yrityksen tehokas turvajärjestelmä, mutta myös nykyaikainen ratkaisu yrityksen avaimien hallintaan. ”Kulunvalvonta mahdollistaa yrityksen tai kiinteistön avaimista luopumisen. Tunnistamiseen perustuva tekniikka poistaa tarpeen mekaanisien avaimien ylläpitoon.”, kertoo myyntijohtaja Sampsa Hänninen yritysten ja liikehuoneistojen turvajärjestelmiin erikoistuneesta Sam-Sec Oy:stä. ”Kulunvalvonta ja siihen yhdistetty liikeilmaisin mahdollistavat myös eri henkilöiden kulun rajoittamisen esimerkiksi yrityksen toimistotilojen eri kerrosten välillä. Kulunvalvonta ohjaa samalla koko yrityksen hälytysjärjestelmää.”, Hänninen kertoo.

Pimeyden turvin ei pitkälle pötkitä

Miten kehittynyt hälytinjärjestelmätekniikka näkyy yrityksen arjessa? Mielikuva esimerkiksi suttuista kuvaa sisältävistä VHS-pohjaisista valvontakameroiden nauhoista elää sitkeänä kaikilla, jotka ovat television Poliisi-tv:tä joskus seuranneet. Hännisen mukaan vanhanaikaiset VHS-nauhat ovat jo suurimmassa osassa yrityksiä onneksi historiaa. ”Nykyisissä digitaalitallentimissa ei ole lainkaan VHS-nauhoja, joita pitäisi jatkuvasti vaihtaa.”, Hänninen kertoo. Valvontakameroiden tallenteet voidaan siten ottaa talteen esimerkiksi USA-muistitikulle taikka välittää internetiin suoraan turvajärjestelmän kiintolevyltä. ”Nykyiset IP-valvontakamerat mahdollistavat HD- tasoisen kuvan tallennuksen ja turvajärjestelmän kaapeloinnissa voidaan hyödyntää tehokkaasti yrityksen olemassa olevaa ATK- verkkoa.”, Hänninen kertoo. kehittynyt kulunvalvontatekniikka parantaa siten paitsi valvontakameroiden tuottaman kuvan laatua ja siten nostaa varkaiden kiinnijäämisen riskiä, mutta myös parantaa koko calvontajärjestelmän tehokkuutta. Uudet valvontakamerat kun voidaan ohjelmoida nauhoittamaan ainoastaan silloin, kun liikeilmaisin havaitsee kuvassa liikettä. Näin kameroiden tallennusaikaa saadaan kasvatettua. Yön pimeyskään ei tuo enää varkaille entisenlaista turvaa. ”Uusilla infrapunavaloilla varustetut kamerat näkevät myös pimeässä.”, Hänninen summaa.